Vrijwilligerswerk voor jongeren

 

Tijdens jouw Maatschappelijke Stage ga je vrijwilligerswerk doen. Je gaat iets doen voor een ander, voor de samenleving. Iemand blij maken, iets doen dat zin heeft, iets onbetaald voor iemand doen; respect hebben en krijgen voor elkaar; jouw bijdrage zal er toe doen!

 

Het aantal uur MaS

Door jouw school wordt zelf het aantal uren bepaald. Je kunt ervan uit gaan dat dit rond de 30 uur is. Je voorbereiding en evaluatie komen daar nog bij. De school bepaalt ook in welk schooljaar en periode je van start gaan.

 

Maatschappelijke Stage hoef je niet bij één organisatie te doen, maar mag je verspreiden over meerdere maatschappelijke organisaties. Denk bijvoorbeeld aan je sportvereniging, de buurtvereniging, het verzorgingshuis bij jou in de buurt of misschien wel een evenement en waar heel wat organisatie uurtjes in zullen zitten.

 

Op school krijg je de informatie en begeleiding die nodig is om aan de slag te kunnen. Je stagebegeleider op school is degene die jouw MaS goedkeurd.

Pak je kans

Met de Maatschappelijke Stage krijg jij de kans om anderen te laten zien wat je allemaal kunt. Kies een MaS waar jij enthousiast van wordt, één die bij jou past! Want wanneer jij met plezier je stage doet straal je dit ook uit, heeft de organisatie meer aan jou en is voor jullie beiden het resultaat veel groter en positiever: de maatschappij heeft wat aan jou.

Neem zelf initiatief

Om je MaS te vinden neem je zelf initiatief. Je eigen netwerk van mensen om je heen, zoals in je eigen stad, dorp of buurt, mag je daarvoor gebruiken. Misschien heb je zelf al een idee via je eigen sportvereniging of hebben je ouders contacten met maatschappelijke organisaties waarvoor jij warm draait. Je mag jouw idee werkelijkheid maken, bijvoorbeeld jouw idee om eens iets voor een goed doel te gaan doen, maar wat niemand op zich neemt. Jij kan de kans pakken om daar een succes van te maken. Laat zien welke kwaliteiten je allemaal in huis hebt! Je bent zelf verantwoordelijk om een MaS te vinden.

Vacaturebank

In de vacaturebank tref je maatschappelijke organisaties aan die vrijwilligers vacatures aanbieden speciaal voor jongeren. Kies je voor de doelgroep "geschikt voor jongeren" dan krijg je de beschikbare MaS. Je kunt je direct aanmelden. Je aanmelding gaat rechtstreeks naar de contactpersoon van de vacature. Deze zal met jou contact opnemen om afspraken te maken.

MaS is geen beroepsstage

Voor de invulling van MaS is het belangrijk te weten wat het verschil is tussen Maatschappelijke Stage en de Beroepsstage.

 

Verschil  in:

Maatschappelijke Stage

Beroepsstage

Doel

Gericht op persoonlijke ontwikkeling, kennis laten maken met vrijw.werk om lln. iets te laten betekenen voor de maatschappij.

Gericht op ontwikkelen van beroepskennis en competenties.

Sector

Uitsluitend in de non-profitsector of in non-profitprojecten van organisaties.

Vooral bij commerciële bedrijven of erkende leerbedrijven.

Vergoeding

Geen vergoeding.

Vergoeding voor werkzaamheden is mogelijk.

Werkzaamheden

Lln. voert ondersteunende werkzaamheden uit.

Lln. leert beroepsvaardigheden aan.

Leeftijd

Tijdens Middelbareschoolperiode,

Meestal tussen 12 en 18 jaar.

Vooral in praktijdonderwijs, vmbo, mbo, hbo. Meestal tussen de 14 en 21 jaar.

Begeleiding

Meerdere eisen gesteld aan de begeleider.

Begeleiding is intensiever.

Algemeen

De leerling geeft door zijn inzet aan de organisatie en neemt door zich te ontwikkelen.

De leerling haalt bij de organisatie kennis en ervaring.