Vrijwilligerswerk voor jongeren

Wat is een maatschappelijke stage?

Met de maatschappelijke stage doe je, onbetaald, iets voor een ander of voor de samenleving. Je kunt een maatschappelijke stage bijvoorbeeld bij je eigen sportclub doen, in een verzorgingshuis, bij een festival in de buurt of in een dierenasiel. Het is de bedoeling dat je zelf een keuze maakt; iets wat bij je past en waarvoor je gemotiveerd bent. 

Het is belangrijk dat je een stage kiest die bij jou past! Want wanneer jij met plezier je stage verricht heeft iedereen daar meer aan!

Vrijwilligerspunt SD helpt jou graag bij het vinden van die geschikte stageplaats.

Vind een stage die bij jou past!

Ga voor het vinden van een passende stage allereerst na op school welke regels er zijn. Kijk wat er in je eigen omgeving mogelijk is en check bij je leraar of dit ook een geschikte plek is. Lukt het je niet om in je eigen omgeving een stageplek te vinden, informeer dan bij je mentor of bekijk de vacaturebank van het Vrijwilligerspunt SD. In de vacaturebank kun je zien welke vacatures ook open worden gesteld voor jongeren. (Je vinkt aan: Doelgroep jongeren).

Er zijn ook grote landelijke organisaties die een maatschappelijke stage aanbieden, zoals de ANWB, Scouting Nederland en het Rode Kruis. Je kunt met deze organisaties contact zoeken om te vragen of er voor jou een geschikte plek tussen zit. 

Waar moet een stageplek aan voldoen als maatschappelijke stage?

  • Er wordt geen financiële vergoeding geboden.
  • Je doet de maatschappelijke stage in eerste instantie niet voor jezelf maar voor een ander en de samenleving.
  • De stagebieder komt uit de non- profit sector, met uitzondering van organisaties die een project organiseren in het kader van maatschappelijk betrokken ondernemen.
  • Er is een stagebegeleider aanwezig.
  • De stage bestaat niet uit mantelzorg voor familie en vrienden.
  • De stage traint sociale vaardigheden en is actief, het is geen meeloop stage.
  • Er wordt geen gevaarlijk, risicovol werk uitgevoerd.

Weet je waar je stage wilt lopen? Check dan eerst even op school of de stage geschikt is voor de maatschappelijke stage en bereid je telefoongesprek met de organisatie voor. Succes!