Vrijwilligerswerk

SMWO Welzijn Schouwen-Duiveland is het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk op Schouwen-Duiveland

 

Vrijwilligerswerk, wat is dat?
Vrijwilligerswerk kent geen eenduidige definitie. Wel kan er gezegd worden dat vrijwilligerswerk altijd vier componenten bevat:
1. Het is het geheel van activiteiten die op vrijwillige basis worden uitgevoerd,
2. zonder financiële vergoeding (buiten eventuele onkostenvergoedingen),
3. vindt plaats in georganiseerd verband,
4. met een maatschappelijk doel en voor anderen, hetzij individuen, groepen of de samenleving in haar geheel (maar zonder familieband, dan is er mogelijk sprake van mantelzorg).

 

Waarom vrijwilligerswerk?
De meeste mensen doen vrijwilligerswerk omdat ze het leuk en gezellig vinden. Vrijwilligers vinden het ook belangrijk om iets te kunnen doen voor een ander of voor de buurt waar ze wonen. De sfeer en begeleiding zijn belangrijk voor vrijwilligers. Sommige vrijwilligers geven aan dat vrijwilligerswerk hen uit een depressie houdt omdat ze dagritme vinden en natuurlijk omdat ze er anderen mee kunnen helpen. Jongeren doen graag vrijwilligerswerk zodat ze ervaring opdoen en het goed staat op hun CV. Maar ook helpt vrijwilligerswerk om mensen met een handicap of ziekte te re-integreren. En natuurlijk wordt vrijwilligerswerk ook gedaan voor de sociale contacten en om uit een sociaal isolement te blijven of te komen.

 

Als u vrijwilligerswerk zoekt, kunt u een kijkje nemen op onze vacaturebank. Hier staan bijna 300 vacatures. Natuurlijk kunt u ook altijd een afspraak maken op ons kantoor. Wij kunnen dan samen kijken naar een geschikte vrijwiligersbaan voor u. U kunt bellen naar 06-57812477 en vragen naar Sandra Engel.

 

Voor organisaties:

Hoe werken wij? Maatschappelijke organisaties kunnen, na aanmelding en het ontvangen van inlogcodes,  vacatures plaatsen in onze digitale vacaturebank. Als een vrijwilliger belangstelling heeft voor een vacature, dan krijgt u als organisatie een mail van de vrijwilliger. Wij vragen u dan binnen 5 werkdagen contact op te nemen met de vrijwilliger.