Informatie en advies

Vacaturebank

Als uw organisatie werkt met vrijwilligers in de gemeente Schouwen-Duiveland dan kunt u via deze site in contact komen met geïnteresseerde vrijwilligers.

U kunt zelf vacatures plaatsen of aanpassen op de website.

Wat is vrijwilligerswerk?

Vrijwilligerswerk is werk dat u onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. Wanneer u vrijwilligerswerk doet dan kan dat zijn omdat u tijdelijk geen betaald werk heeft of omdat u gestopt bent met werken en nog graag iets wilt blijven doen. Soms kiest men ervoor om vrijwilligerswerk te doen om ergens ervaringen op te doen. Misschien wilt u iets betekenen voor een ander. Maar het kan ook zijn dat een uitkeringsinstantie een tegenprestatie van u verwacht en van u vraagt om ergens vrijwilligerswerk te gaan doen. Eén ding heeft vrijwilligerswerk vaak gemeen, namelijk dat het werken is met mensen en daarom is vrijwilligerswerk wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.

 

Vrijwilligerswerk is geen Mantelzorg

Er is een verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorger zijn. Een mantelzorger heeft immers vaak geen keus maar beland in de situatie met een familielid of bekende door bepaalde omstandigheden en gaat om die reden taken over nemen.

 

Meedoen

In een tijd als waar we nu in zitten wordt vrijwilligerswerk steeds belangrijker, steeds meer organisaties moeten vanwege krimp een beroep doen op vrijwilligers om op die manier toch nog een aanbod van bepaalde activiteiten te kunnen organiseren. In principe mogen vrijwilligers geen vervanging van betaalde vacatures zijn maar ze zijn een zeer belangrijke aanvulling geworden binnen veel organisaties en verenigingen. Niet voor niets wordt onze maatschappij een participatiemaatschappij genoemd en daar wordt verwacht dat we allemaal een steentje bijdragen.

 

Handleiding

Een handleiding voor het aanmaken en beheer van organsiatie en vacature gegevens leest u hier.

 

Werken met vrijwilligers is een vak apart

Bij organisatie moet het vrijwilligersbeleid goed geregeld zijn. Het vrijwilligerspunt SD geeft u daarbij graag advies.

 

Vrijwilligersbeleid is gebaseerd op drie pijlers, te weten:

  • visie
  • voorwaarden
  • verbintenis

 

Bij al deze onderwerpen kunnen we u infomeren en adviseren, het vrijwilligerspunt heeft documentatie en organiseert bij voldoende belangstelling ook bijeenkomsten voor zowel groepen vrijwilligers als organisaties waar deze onderwerpen en nog veel meer aan de orde kan komen.

 

Onze kerntaken zijn:

  • bemiddelen tussen vraag en aanbod van vrijwilligers en maatschappelijke organisaties,
  • adviseren, informeren en ondersteunen van vrijwilligers, vrijwilligersorganisaties en maatschappelijke organisaties die met vrijwilligers werken,
  • bieden van een platform voor deskundigheidsbevordering,
  • promoten van het vrijwilligerswerk,
  • behartigen van belangen van vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties.

 

.