Hulpvraag

Heeft u de zorg voor een ouder en wordt het u allemaal weleens teveel? Bent u de professional met hart voor uw cliënten, maar kunt u niet altijd de nodige tijd en aandacht geven?

Vrijwilligers van Vrijwilligers Thuis bezoeken mensen thuis die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook eenmalige inzet, bijvoorbeeld om mee te gaan naar een controle in het ziekenhuis, behoort tot de mogelijkheden.

 

Voor verdere informatie over Vrijwilliger Thuis en de procedure voor het aanvragen van deze hulp, lees hier.

Vrijwilliger worden?

 

Als je kiest voor vrijwilligerswerk bij Vrijwilliger Thuis, kies je voor contact met mensen. Mensen van allerlei leeftijden, gezindten, woonomstandigheden en met verschillende achtergronden en vragen.

De ontwikkelingen in de zorg, doen een groter beroep op onze aandacht en zorg voor elkaar. Vrijwilligers hebben ook oog voor de persoonlijke omgeving van de cliënt en kijken of er binnen dat sociale netwerk mensen zijn die hierin een taak kunnen hebben. Tevens signaleren vrijwilligers veranderingen in de situatie van de cliënt en zijn/haar leefomstandigheden en geven dit door aan de beroepskracht als hier zorgen over zijn.

In dit werk is inlevingsvermogen, geduld, respect en grenzen kunnen stellen belangrijk. Goed luisteren naar (het verhaal achter) de ander en “er zijn”.

Persoonlijke verzorging of huishoudelijk werk behoren niet tot je taken als vrijwilliger.

De vrijwilliger bezoekt iemand eens in de week of in de twee weken en in principe wordt het contact met de hulpvrager voor max. 1 jaar aangegaan.

Na een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden in dit vrijwilligerswerk en de wensen van jou als vrijwilliger, wordt een Verklaring Omtrent Gedrag aan gevraagd bij de gemeente. Er wordt daarna een vrijwilligersovereenkomst opgesteld.

 

Waar kan je als vrijwilliger worden ingezet?

 

In grote lijnen hebben we de volgende mogelijkheden:

  • Bezoek bij mensen die zich eenzaam voelen
  • Het vervangen van de mantelzorger voor een aantal uren (bv. bij de zorg voor een dementerende partner of bij iemand met een ernstige chronische ziekte)
  • Activiteiten ondernemen met mensen met een psychiatrische problematiek
  • Praktische hulp (boodschappen, wandelen, fietsen)
  • Formulierenbrigade (het ordenen van de administratie en aanvragen van financiële toeslagen)
  • Bezoek en activiteiten met mensen met een verstandelijke beperking

 

Waar en wanneer en hoe vaak je wordt ingezet, gebeurt in overleg. Dit vrijwilligerswerk geeft vaak veel voldoening en is soms ook een uitdaging.

Begeleiding en regelingen

 

Als je aangenomen wordt als vrijwilliger, krijg je de gelegenheid om kosteloos een basistraining te volgen van twee dagen.

Ook daarna worden regelmatig korte themabijeenkomsten of trainingen aangeboden om je zo goed mogelijk op je taak toe te rusten. Individuele begeleiding door een beroepskracht maar ook groepsbijeenkomsten, zorgen ervoor dat je je thuis voelt bij de organisatie en dat je met je vragen ergens terecht kunt.

Reiskosten van huisadres naar het adres van de cliënt worden vergoed. Er is een collectieve verzekering voor vrijwilligers vanuit de gemeente Schouwen-Duiveland.